Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Η μικρή αφγανή

Sharbat Gula Μια φωτογραφία του Steve McCurry που τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 1984 και στην οποία απεικονίζεται μια μικρή αφγανή η Sharbat Gula σε ηλικία 12 ετών. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο Αφβανιστάν και δημοσιεύθηκε στο εξώφυλλο του National Geographic τον Ιούνιο του 1985.
Ο ίδιος ο φωτογράφος μετά από έρευνα αρκετών χρόνων κατάφερε και εντόπισε την μικρή αφγανή, της διάσημης φωτογραφίας του, τον Ιανουάριο του 2002 σε ένα από τα πολλά ταξίδια του. Η ίδια σε ηλικία 30 ετών δεν γνώριζε ακόμη ότι η φωτογραφία της είχε αποκτήσει τόση μεγάλη φήμη.


Ο Che

Τσε
Μία φωτογραφία του Alberto Korda που τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 1960, όταν ο Che Guevara ήταν 31 ετών.
Είναι από τις πιο διάσημες και εμπορικές φωτογραφίες του κόσμου αφού την συναντάμε σε αφίσσες, μπλουζάκια και άλλα εμπορικά προϊόντα. Επίσης είναι μια φωτογραφία σύμβολο της επανάστασης αφού το πρόσωπο του Che Guevara αποτελεί πρότυπο μάχης για όλους τους νέους του κόσμου.



Το κορίτσι στο Vietnam

Vietnam

Μία φωτογραφία του Nic Ut που τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 1972. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν ένα αμερικανικό αεροπλάνο βομβάρδισε τον πληθυσμό του Trang Bang στο Vietnam και απεικονίζει παιδιά να τρέχουν ενώ ο στρατός ακολουθεί. Στην μέση της φωτογραφίας βρίσκεται η Kim Phuc γυμνή αφού τα ρούχα της είχαν πιάσει φωτιά.

Ο φωτογράφος κατάφερε και την εντόπισε μετά από έρευνα αρκετών χρόνων στον Καναδά όπου ζει με τον άντρα της και τα δύο παιδιά της.


Το διάσημο φιλί στο τέλος του πολέμου

Times Square

Μία φωτογραφία του Victor Jorgensen που τραβήχτηκε στις 14η Αυγούστου το 1945 στην Times Square. Στην φωτογραφία που τραβήχτηκε την ημέρα λήξης του 2ου παγκοσμίου πολέμου μπορούμε να δούμε έναν στρατιώτη του αμερικανικού ναυτικού να φιλά μια νοσοκόμα.
Τα δύο αυτά άτομα ήταν άγνωστα μεταξύ τους και έτσι παρέμειναν και μετά το παθιασμένο φιλί της φωτογραφίας που συμβολίζει την χαρά και τον ενθουσιασμό για την λήξη του πολέμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: