Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΤΕΧΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


Η φωτογραφία είναι από τις λίγες τέχνες στις οποίες δεν “υπάρχει” παρελθόν ή για την ακρίβεια δεν το γνωρίζουμε εμείς. Μπορούμε πολύ εύκολα να θυμηθούμε ονόματα γνωστών ζωγράφων, συγγραφέων, ποιητών αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να θυμηθούν ένα όνομα γνωστού φωτογράφου. Στο παρελθόν έχουν περάσει πολλά άτομα που διέπρεψαν στο χώρο την φωτογραφίας, άτομα που οι φωτογραφίες του γίνονται αφίσες, cart postal, τις βλέπουμε σε περιοδικά, εφημερίδες και διαφημίσεις. Τις θαυμάζουμε και όμως δεν ξέρουμε ποιος κρύβετε πίσω από αυτές.

Αυτή η άγνοια για το παρελθόν της φωτογραφίας και την πορεία της μέσα στο χρόνο έχει οδηγήσει στην έλλειψη διαμόρφωσης καλλιτεχνικώς κριτηρίων γι’ αυτή την μορφή τέχνης. Δεν μπορούν να υπάρχουν κριτήρια αφού δεν έγινε ποτέ μια σοβαρή μελέτη και κριτική των έργων των δημιουργών που έχουν περάσει από τον χώρο. Οι βιβλιοθήκες φωτογραφίας είναι ελάχιστες και τα μαθήματα κρίσης και κατανόησης της αισθητικής είναι ελλιπής στις διάφορες σχολές φωτογραφίας, ειδικά στην Ελλάδα.

Τα μειονεκτήματα αυτής της κατάστασης είναι πολλά και αφορούν το παρόν αλλά και το μέλλον της φωτογραφίας αφού ως γνωστών χωρίς μελέτη των έργων του παρελθόντος δε μπορεί να υπάρξει επιτυχές παρόν ή μέλλον. Πολλοί είναι αυτοί που στις μέρες μας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη καλλιτεχνικώς κριτηρίων που οφείλεται στην έλλειψη γνώσης και προσπαθούν να παρουσιάσουν ασήμαντα έργα ως αριστουργήματα σε κάθε αδαή.

Ποτέ δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι κοίταζαν πάντα να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες και την έλλειψη γνώσης των άλλων για να ευνοηθούν. Ας μην τους δίνουμε την ευκαιρία να το κάνουν σε οποιονδήποτε χώρο, ειδικά στην τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: